Ik heb het begrepenClose

Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gepersonaliseerde inhoud en advertenties. Meer weten

Wat hebben oude computermuizen, kapotte joysticks, videogames uit de jaren stillekes, versleten elektrische speelgoedauto’s en aftandse smartphones met elkaar gemeen? Ze kunnen allemaal nog dienen als een mooi cadeau.

Hoe?

Door ze naar de Kringwinkel te brengen, dan maak je er een cadeau van voor iemand anders. Of door ze te recycleren met Recupel, want dat is een cadeau voor de natuur. Recupel verwijdert de gevaarlijke stoffen en recycleert 90% van de materialen, zoals plastic, ijzer, koper en andere metalen. Stoffen die als basis dienen voor weer nieuwe producten. Het proces waarbij we grondstoffen halen uit het elektro-afval van de steden
heet urban mining. Dat wordt steeds be-langrijker, om allerlei redenen: de reserves van onze planeet raken stilaan uitgeput, klassieke mijnbouw is veel moeilijker en vervuilender dan urban mining, en voor sommige zeldzame metalen is urban mining stilaan zelfs de enige bron.

Misschien krijgt een stuk van je oude elektrische speelgoed ooit wel een nieuw leven als grondstof voor bijvoorbeeld een broodrooster!

Snuffel thuis eens rond op zolder of in kasten. Wedden dat je meer vindt dan je denkt?

 

Waarheen ermee?

Werkt het nog? Naar De Kringwinkel!

Zijn de kinderen te oud om nog met hun elektrisch speelgoed te spelen? Heb je lades vol antieke computermuizen of gsm-toestellen die je toch nooit meer gebruikt? Hoog tijd om op te ruimen! Maar opgelet: gooi die spullen niet bij het afval. Vaak werken ze nog naar behoren. Breng ze liever naar De Kringwinkel. Daar wil altijd wel iemand een mooi koopje op de kop tikken.

Hier vind je alle Kringwinkels in je buurt.

Is het stuk? Naar het recyclagepark!

Alle kapotte elektrische apparaten horen thuis op het recyclagepark. Maar ook hier moet je opletten: dump ze niet bij het schroot in een metaalcontainer of in een andere container! Deponeer ze in het Recupel-huisje, bij de andere elektro-apparaten. Dat is gratis.

Hier vind je alle recyclageparken in je buurt.

...of naar het RecyclePunt!

Heb je elektrisch speelgoed, computertoebehoren of andere elektro-apparaten die kleiner zijn dan 25 cm? Dan ben je ook welkom in winkels die RecyclePunt zijn: supermarkten, doe-het-zelfzaken, elektrohandels, winkelcentra ... plaatsen waar je sowieso geregeld komt om boodschappen te doen. Afdanken in een RecyclePunt is gratis.

Hier vind je alle RecyclePunten in je buurt.

 

>> Download de Recycle!-app (iOs en Android) en vind alle inzamelpunten in je buurt

esc